Marhapörkölt krumplis gombóccal

Hozzávalók:

  • marhahús (lábszár, comb)
  • 1 db füstölt csülök (ha lehet, mangalica)
  • fűszerek: őrölt pirospaprika, tört bors (vegyes), őrölt kömény, só
  • vöröshagyma
  • paprika, paradicsom
  • száraz vörösbor
  • aszalt szilva
  • erdei vagy laskagomba

Zsírban a felkockázott vörös hagymát megdinszteljük, amíg üveges nem lesz, majd a felkockázott marhahúst beletesszük és megkapatjuk. Utána vörösborral felöntjük, pirospaprikát és őrölt köményt, valamint kis borsot szórunk bele. A forrás után kb. húsz perccel a felkockázott csülköt és csontját is belehelyezzük a kondérba.

Amikor a marhahús félig megfőtt, akkor az összevágott paprikát és paradicsomot, valamint az aszalt szilvát és gombát beleszórjuk, szükség esetén vörösbort öntünk még hozzá. Sót csak akkor rakjunk hozzá, ha megkóstoltuk és szükséges.

A kész pörköltet krumplis gombóccal tálaljuk, amelyet érdemes az előző nap elkészíteni. Így a hidegen tányérba szeletelt gombócok a forró pörköltet fogyaszthatóvá hűtik.

Hozzávalók a krumplis gombóchoz:

  • burgonya
  • liszt

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A víz leöntése után még rövid ideig állni hagyjuk, majd melegen megpucoljuk és áttörjük a burgonyát a krumplinyomóval.

A kihűlt krumplihoz kevés lisztet és sót adunk, majd jól összegyúrjuk.

A forrásban lévő vízbe helyezzük a kész gombócokat és megvárjuk, amíg a víz tetejére feljönnek, még pár percet várunk és kiszedjük.

Kihűlés után hűtőben tároljuk.

Kép