Nagymamám süteményei

Krémes lepény

12 dkg liszt, 2 dkg vaj, pici só és ecettel és vízzel rétes tésztát készítünk és 10 dkg vajat csomagolunk bele kinyújtjuk és összehajtjuk 10 percre mindig félre tesszük pihenni hideg helyre. Töltelék: 1 csomag vanília krémpor 2 dkg liszt 15 dkg cukor 1/2 liter hideg tejben csomómentesen elkeverni és sűrűre főzni. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk melyet a tűzről levett forró krémhez keverünk hozzá. Még langyosan az egyik lapra kenjük, a másikat mikor kihűlt akkor borítjuk rá.

Pirított cukros tészta

30 dkg cukrot 15 dkg zsírral kikeverni. 15 dkg cukrot barnára pirítani és 6 deciliter tejjel fölengedni és kihűlni hagyni. 60 dkg liszt 2 kávés kanál szódabikarbóna. Zsírozott lisztezett tepsibe sütni.

Olcsó sütemény

1 tojás 5 dkg vaj 15 dkg porcukor, ezt kikeverjük a tálba hozzá adunk 2 kanál tejet 2 kanál olvasztott méz kávéskanál szódabikarbona a tálba folytonos keverés mellett. 1-2 percig forraljuk deszkán elkészítünk 45 dkg sima lisztet ebbe beleöntjük a forró masszát hamar összegyúrjuk 4 vékony lapot sütünk.

Töltelék: 15 dkg porcukor 15 dkg vajat habosra keverjük. Tűzön egy negyed liter tejbe belefőzünk. 2 kanál darát hideg tejbe előre elkeverjük és befőzzük. A langyos kását a kikevert vaj közé keverjük közepét lekvárral, két részt ezzel a töltelékkel töltjük és csokoládéval bevonjuk.

Darasütemény

3 deciliter darát 3 deciliter tejbe be kell keverni este és másnap hozzáadunk 1 csomag sütőport 1 csomag vaníliás cukrot és 15 dkg cukrot és azzal jól kikeverjük. Végül teszünk hozzá 10-12 dkg diót és forró sütőbe tesszük. Ha kihűlt kettévágjuk és lekvárral bekenjük, tetejét öntjük csokoládémázzal vagy leszórjuk vaníliás cukorral.

8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 csapott kanál kakaó, 2 kanál maisena (állagjavító), 2 kanál tej vagy fekete kávé, nem kell főzni csak felmelegíteni állandóan keverni.

Csodatorta

6 tojás sárgáját kikeverünk 15 dkg cukorral és keverés közben 15 kanál vizet és 30 dkg lisztet és 1 és fél sütőport keverünk a liszt közé, majd 15 dkg dió, végül a 6 tojás habját adjuk hozzá, lisztezett zsírozott tepsibe sütjük.

Mézes csók

Ahány tojás, annyi kanál mézannyi, 10 dkg cukor és annyi késhegyni szódabikarbóna, valamint annyi lisztet amennyit felvesz.

Fehér cukormáz

Hozzávalók 15 dkg porcukor 2-3 evőkanál forró víz. A szitált cukrot a forró vízzel sima anyaggá keverjük. Ha nagyon sűrű lenne még pár csepp vizet adunk bele és gyorsan a tésztára símitjuk.

Csokoládémáz (egyszerű)

Hozzávalók: 20 dkg porcukor 3 dekg kakaó 3 kanál forró víz vagy tej. A szitált porcukrot összekeverjük a kakaóval, a forró folyadékkal sima mázzá keverjük és még melegen a tésztára simítjuk.

Fényes csokoládémáz

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, kb. 3 evőkanál tej és 3 dkg vaj. A fenti anyagokat gőz felett feloldjuk és megmelegítjük majd még forrón a tésztán elsimítjuk.

Kakaós tortácskák

25 (50) dkg liszt, 3 (5) dkg kakaó, 8 (15) dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor, citrom héja, 5 dkg dió, 12 dkg margarin egy kis pohár tejföl sütőpor.

Töltelék: 3 tojássárgáját 15 dkg cukorral, 15 dkg dióval 1/2 deci rum összekeverjük és ezzel összeragasztjuk.

Tetejére: 1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kikeverjük ezt rákenjük és fél gerezd diót ráragasztunk.

Sajtos

50 dkg liszt, 1 csomag margarin 1 pohár tejföl, 1 1/2 kávéskanál só, 1 dkg szalagáré, 1 tojás sárgája. Tetejét megkenjük tojásfehérjével és reszelt sajttal megszórjuk.

Mézes krémes

15 dkg cukor, 4 dkg zsír, 2 kanál méz, 2 kanál tej, 1 egész tojás. Ezt összefőzzük és belegyúrunk 45 dkg lisztet és kávés kanál szódabikarbonát. 3 lapot sütünk.

Krém: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor és citromlé. Ezt jól kikeverjük és a lapok közé töltjük. Tetejére csokimázt öntünk.

Citrommáz

10 dkg cukor, 2 evőkanál meleg víz, 1 reszelt citrom héja, 1 tojás fehérje

Rumos szelet

50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg zsír, 1 dkg szalagálé, 2 tojássárgája egy kis tejjel összegyúrni, 3 részre osztjuk három lapot sütünk

Töltelék: 1 lapot összemorzsolunk, majd 3 deciliter tejjel leforrázni 3 kanál barackíz 3 kanál kakaó, fél deci rum. 20 deka vajat 20 deka cukorral kikeverni.

Tetejére: 20 dkg cukrot 2 tojásfehérjével jól kikeverni és rákenni.

Szilveszteri

1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg porcukor, 15 dkg zsír, 2 egész tojás és 1 csomag vaníliás cukor, ezt tejjel összegyúrjuk, a tésztát 2 részre osztjuk. Az egyikbe kakaót gyúrunk és különböző formákkal kiszaggatjuk, sülés után lekvárral összeragasztjuk.